Corona mehurček-nakupovalni center

Precej verjetno je, da bomo s covit-19 ali s kakšno novo boleznijo morali živeti . Pri kratki imunski zaščiti cepiva proti covit 19 ali kot pravi Trump in njegovi privrženci kitajskem virusu ob verjetnem dejstvu, da bo zaradi facebuck znanosti težko doseči precepljenost, je smiselno vložiti napore v iskanje alternativnih rešitev.

Že do danes so bili blagovni centri središča nakupov in družabnega življenja. Mlade mamice so se z otroškimi vozički sprehajale po blagovnicah; malo zaradi klime in malo zaradi možnosti družabnih srečanj s prijatelji, znanci ali drugimi mladimi mamicami.

Moj prispevek skuša opredeliti ukrepe, ki bi ustvarili pogoje, da je bivanje v njih varno brez maske in dvometrske razdalje. Z ukrepi moramo tekoče uničevati viruse ( tudi bakterije in mikroorganizme) , da dosežemo takšno koncentracijo virusov, ki je še varna. Kakšna je ta meja, še najbrž ne vemo, čeprav je znana verjetnost okužbe od časa in koncentraciji izpostavljenosti virusu.

V to smer najbrž ne tečejo raziskave ali pa le jaz ne vem za njih.

Bistvo mojga predloga so ukrepi, ki ne pustijo izdihan, izkašljan ali z otipavanjem nanešen virus dolgo pri življenju . No, ker virus ne živi brez gostitelja, lahko rečemo , da bo uničen.

Kaj danes vemo, na kaj ni odporen?

Zadrževanje na površinah – izbira materiala:

Virus se lahko obdrži na tekstilu do 76 ur, na lesu do 40 in na bakru do 2 uri. Toliko iz skleroznega spomina. Logično je, da je za oprijemala, kljuke in podobne predmete najbolj primeren baker ali pa pobakreni drugi materiali ( plastiko se tudi da pobakriti). Kako pa je s srebrom ali zlatom nisem našel podatka, čeprav je splošno znano, da sta srebro in zlato znana po protivirusnem in antibakterijskem učinku.

UV svetloba

Virusi so občutljivi na uv svetlobo in že po nekaj sekundah propadejo. UV obsevanje je primerno tudi za razkuževanje, vendar mora na virus pasti svetloba. Virusi, skriti v senci drugih predmetov ( npr. vlaken tkanine pri dezinfekciji) žal preživijo. Uničevanje virusa v zraku je učinkovito, vendar pa je to sevanje za človeka škodljivo. Morda so valovne dolžine svetlobe, ki bi bila za človeka varna in škodljiva za viruse. Teh raziskav ne poznam. Na splošno po je svetloba dezinfekcijsko sredstvo. Po mojem vedenju je UV svetloba zelo primerna za dezinfekcijo zraka v sklopu klima naprave, ko zrak teče preko komore z UV žarnicami, da svetloba ne seva v bivalni prostor, kjer se zadržujejo ljudje.

Ozon za razkuževanje

Triatomska molekula kisika O3 , imenovan ozon, je močno oksidacijsko sredstvo, ki sprošča atomarni kisik, ki prodre lipidno ovojnico virusa in v nekaj sekundah uniči nukleinsko kislino. Je odlično dezinfekcijsko sredstvo in prodre v vse pore ( kot zrak). Zelo primeren je za razkužitev prostorov, posteljnine, tekstila, papirja…. Ozonski generatorji so na trgu dosegljivi po razumni ceni ( nekaj sto evrov), vendar pa je žal za človeka ozon škodljiv. Prostor, ki smo ga dekontaminirali z ozonom, moramo pred uporabo dobro prezračiti, Uporaba ozona je primerna le za razkuževanje prostorov, ko v njih ni ljudi. Je pa metoda učinkovita in dostopna.

Povečana vsebnst v zraku

Znano je, da je v zraku približno 21 % kisika. Povečana vsebnost kisika poveča fizične zmogljivosti telesa ( eritropoetin je že eno od pomagal, ki poveča vsebnost kisika v krvi) Danes obstojajo kisikove terapije, kisik v konzervi, palice s kisikom, kisikove komore in seveda kisik v medicini za dihanje. Raziskave , posebno pri potapljačih, so pokazale škodljivost povečanih koncentracij kisika na človeški organizem, posebno, če je izpostavljenost daljša ( kar bi seveda v korona mehurčku tudi bila) . Literatura navaja, da povečana vsebnost kisika v zraku deluje negativno na mikroorganizme, verjetno tudi na viruse in seveda poleg pozitivnih učinkov ( boljše počutje, olajšano dihanje) tudi škodljive. Zaprt sistem kroženja zraka preko kilna naprav omogoča sodobnim nakupovalnim cntro povečanje vsebnostjo kisika v zraku na cca 30 %, kar bi bil nek kompromis med boljšim počutjem obiskovalcev in minimalno škodljivostjo kisika na organizem z istočasnem dezinfekcijskem delovanjem na mikroorganizme ter viruse.

Združevanje respiratornih kapljic

Znano je, da je 20 % okuženih super prenašalcev covit bolezni. Predvidevam , da gre za ljudi, ki močno kašljalo in zaradi anatomskih posebnost brizgajo kapljice daleč v okolico. Če se drobne kapljice aerosola združujejo, postajajo težje in se hitreje posedajo. Fino pršenje z flokulantom lahko pospeši proces združevanje drobnih kapljic. Vodna raztopina flokulantov (poliamidi, polivinil alkohol in drugi se uporabljajo v industriji za zmanjševanje prašenja in tudi za čiščenje zraka drobnih delcev. Patentirana uporaba govori o odstranjevanju radioaktivnega prahu v primeru jedrske vojne. Flokulanti so topni v vodi in neškodljivi za človeka. Nekateri se uporabljajo tudi v medicini za izdelavo kapljic za oči. Fino, očem nevidno pršenje v prostor bi zmanjšalo nevarnost okužbe preko aerosola. Ker gre za flokulant, ki ima težnjo združevati male kapljice in delce, je doseganje fine meglice kar zahteven proces in samo navadna pršilka ni dovolj.

Temperaturna občutljivost corona virusa

Korona virus propade pri temperaturi, ki je večja od 60 st. Po logiki, da mu ne ustreza visoka vlažnost in visoka temperatura, bi človek pričakoval, da bodo savne dovoljene.

Z flokulantom združene vodne kapljice izkašljanega aerosola bi bilo smiselno segreti nad 60 stopinj C in virus tako uničiti. Seveda bi bilo doseči takšno temperaturo z mikrovalovih točno določene valovne dolžine, da se segreje vodna kapljica, zadeta od valov in ne sama bivalna okolica. Ideja bi pila vodo, če mikrovalovi ne bi bili škodljivi za organizem. Morda se da doseči temperaturo razpada virusa tudi z hladnimi IR grelci, ki ne ogrevajo prostora neposredno, pač pa le predmete, v katere zadenejo toplotni žarki. V našem primeru flokulirane kapljice.

Tu je naštetih le nekaj principov, ki uničujejo virus in ki se lahko v različnih tehničnih izvedbah uveljavijo kot nov projekt v korona obdobju, to je nakupovalni center v korona mehurčku.

Uporabljeni viri:

https://www.livescience.com/uv-light-kill-coronavirus.html

https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/u

https://www.researchgate.net/publication/339887436_2020_COVID-19_Coronavi

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7194064/

https://www.randrmagonline.com/articles/88901-ozones-efficacy-in-deactivating-c

https://aepromo.org/coronavirus/pdfs_doc_ISCO3/Covid19_de.pdf

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oxygen_toxicity

https://academic.oup.com/eurheartj/article/38/15/1159/3065513

file:///C:/Users/Marjan/AppData/Local/Temp/SI_BIL_2010_7.pdf

  • Share/Bookmark


15 komentarjev ↓

#1   Darko dne 29.10.2020 12:40

Ne samo zaradi epidemije zaradi “Korona virusa”, tudi zaradi drugih virusov, bakterij, gliv in parazitov, bi morali bolje poskrbeti za “sanitarno varnost” ljudi. Zdravju in varstvo pri delu se sedaj posveča bistveno manj pozornosti kot pred osamosvojitvijo. Včasih je imela vsaka malo večja firma zaposlenega varnostnega inženirja. Za vsak novi gospodarski objekt je moral biti izdelan elaborat zdravja in varstva pri delu. Sedaj pa ni tako. Vendar je v gospodarskih družbah še vedno bolje kot v zasebnih hišah in stanovanjih. Za delvno okolje obstajajo predpisi glede mikroklime in kemijskih škodljivosti v ozračju, za stanovanjska objekte pa takšnih predpisov ni. V zadnjih dvajsetih letih so ljudje masovno zamenjavali lesena okna z PVC okni, ker so bistveno bolj tesna. Glavni namen takšne zamanjave je bil prihranek pri ogrevanju. Niso pa poskrbeli za ustrezno čiščenja in izmenjavo zraka. V gospodarske objekte so vgrajevali prezračevalne sisteme, ki pa večinoma nimajo ustreznih čistilnih naprav za čiščenje zraka. To velja večinoma tudi za zdravstvene objekte. Neustrzno očiščen zrak lahko potuje iz enega prostora v drugega in ga kontaminira. Korona virus, viris gripe, sars, bakterije iz skupine Legionella, itd. se lahko preko neustreznega prezračevanja širijo po vseh prostorih, ki so povezani na centrani prezračevalni sistem. Več let je moderno, da imajo razni gostinjski objekti pršenje aorosola vode v zunanjih pokritih površinah. S tem bi naj izboljšali bivalno okolje. To ima svoj smisel, če je voda popolni mikrobiološko neoporečna. V takšnem sistemu se lahko zelo hitro razmnožijo bakterie iz skupine Legionella. Pljučnica zaradi Legionelle je še bistveno bolj nevarna kot “korona virus”.

#2   Stric Marč dne 29.10.2020 16:36

Darko, očitno sanitarno problematiko dobro poznaš. Namen mojega prispevka pa je, da vzpodbudim napore za boljše higienske pogoje bivanja v nakupovalnih centrih, ki so zaradi sodobnih gradenj s klima napravami in prezračevalniki tako zasnovani, da bi z dograditvijo lahko dosegli takšne pogoje bivanja, da bi iz njega dejansko naredili korona varen mehurček. Veliko tehničnih rešitev že obstoja, nekaj sem naštel, nekaj si jih ti in je ravno epidemija covit-19 poslovna priložnost, da se naredijo varne cone za druženje. Poslovni interes pričakujem in tudi za denar ne bi smel biti problem, saj gre v teh centrih za dejavnosti, ki so donosne. Mislim, da ni daleč, ko bodo kakšni Kitajci zaželi s tem projektom.

#3   Darko dne 30.10.2020 09:56

Če bi v trgovskih centrih in gostinskih objektih z ustreznimi prezračevalnimi napravami poskrbeli za čistost zraka, ne bi bilo potrebe po prepovedi obratovanja zaradi epidemije ali prepovedi kajenja. Zagotoviti bi morali le dovolj veliko razdaljo med ljudmi. To pa bi lahko zagotovili z dovolj širokimi potmi, označeno smerjo gibanja, razporeditvijo miz in stolov, itd. V postore bi lahko vstopilo le toliko ljudi kot je na razpolago prostega protora. Podobno je sedaj v garažnih hišah, kjer je označeno ali je še prazno kakšno parkiro mesto in kje je to. Ustrezno prezračevanje pa ne bi bilo težko zagotoviti. Takšne prezračevalne naprave so trgu. Zagotobiti bi morali bistveno večjo izmenjavo zraka. Zrak na dostopu in iztopu iz prostorov bi morali zelo učinkovito očistiti, oziroma dezinficirati. Pri velikih centralnih prezračevalnih sistemih (trgovski centri, kopališča, šole, bolnišnice, domovi oskrbovancev, itd.) bi morali zagotoviti na več mestih dodatno čiščenje z dezinfekcijo. To bi lahko zagotovili z različnimi tehnološkimi rešitvami (UV dezinfekcija, kemijska dezinfekcija, mikrofiltracija, itd.). Tudi “pranje zraka” je zelo učinkovit postopek čiščenja, posebno še, če je v pralni vodi raztopljen vodikov petroksid. “Pranje zraka” imejo celo neketeri sesalci, da s tem preprečijo emisijo prahu v ozračje ob sesanju. Tehnoloških možnosti je veliko, le politična volja mora obstajati. S tem bi lahko odpravili že več kot deset let staro prepoved kajenje v trgovskih centrih in gostinjskih objektih. Kadilci in nekadilci bi lahko spet sedeli pri isti mizi, tako koj je sedaj dovoljeno v zunanjem delu gostinjskih objektov.

#4   stricmarc dne 30.10.2020 19:10

Se strinjam. Brez velikih stroškov bi se lahko pribljižali cilju korona mehurčku. Če bi imeli vgrajeno dezinfekcijo zraka v prezračevalnem sistemu Doma oskrbovancev pri Zidanem mostu, se ne bi prenašal covit-19 iz etaže v etažo in ne bi bilo potrebno kot vrhunec inovacijskega presežka izključiti prezračevalni sistem. Sam se nagibam vgradnji pretočne komore z UV žarki. Poceni in učinkovita rešitev za dezinfekcijo zraka.

#5   Marjan dne 30.10.2020 20:00

Kaj pa ionizator zraka? Reklamni prispevki za ionizator zraka z negativnimi ioni obljubljajo skoraj čudežne rešitve za korona mehurček. Ima kdo kaj več izkušenj z njimi. Če je polovico napisanega res, imamo takojšno rešitev za aerosole kapljičnega kihanja, pa tudi za onesnaženost zraka s prašnimi delci (ppm 10-20) v prometno obremenjenih križiščih velemest v času zimske inverzije.

#6   Darko dne 30.10.2020 21:37

Kaj pa bi lahko ionizirali v zraku? V zraku je največ molekularnega dušika (78 vol% N2). Molekularnega kisika je približno 21vol% O2. Približno 1% pa sestavljajo molekule vode (H2O), ogljikov dioksid (CO2), razne nečistoče in žlatni plini, itd. Kaj od tega bi lahko ionizirali in na kakšen način? Pri izdelavi ozona (O3) gre v bistvo za “ionizacijo”. V moćnem električnem polju se pretvori O2 v O3. Blažji “ionizatorji” pa bi naj površinsko nabili delce z ustreznim električneim nabojem + ali -. Ko češemo lase z ustreznim plastičnim glavnikom, jih delno površinsko nabijemo (ionizoramo). Tudi nekatri filter materiali (tudi za maske), imajo delno izražene elektrostatične lastnosti. Če imajo delci v zraku nasprotni naboj, se bodo delno sprijeli na ta filter material. Navadno se ta privlak delcev označuje kot zeta potencial. Ta zeta potencial ni tako močan, da bi lahko iz zraka izločil vse mikroorganizme. Mikroorganizmi imajo pozitivni zeta potencial, zato bi morali imeti filter medij negativni zeta potencial.
Obdelava zraka v močnem električnem polju bi verjetno imela dober učinek dezinfekcije. Pri velikem električnem polju bi se tudi kemično pretvoril kisik O2 v ozon O3. Ozon pa je poznan kot zelo močno dezinfekcijsko sredstvo. Problem pa je v tem, da je nevaren tudi za zdravje ljudi. Tudi UV in druga visoko energijska elektromegnetana valovanja so zelo učinkovita za dezinfekcijo. Vnedar pa so nevarna za zdravje ljudi.

#7   stricmarc dne 3.11.2020 19:52

Darko, sem malo poguglal o principu delovanja ioniztorjev https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_ioniser kar dobro pojasni delovanje. Nevarnost tvorbe ozona obstaja, vendar so nastale količine zanemarljive zaradi izbire tehnologije visokonapetostnega ionizatorja ( ogljikova nitka ali ščetka). Ogčlokpva nitka, skozi katero teče električni tok napetosti 4000 V seva elektrone v prostor in ti elektroni v stiku z molekulami zraka ta zrak električno nabijejo. Mislim, da podobno deluje tudi elektrostatično praškasto lakiranje. Začasno nabiti delci zraka ( kisik, dušik) naletijo na pozitivno nabite delce prahu, nečistoč), ki pa niso pravi ioni ( kationi), pač pa le elktrostatsko nabiti delci in jih vežejo zaradi napetosti v večje skupke, ki se zaradi težnosti odlagajo. Za korona mehurček zanimiv prispevek.

#8   stricmarc dne 3.11.2020 19:58

Ko sem hotel malo več vedeti o ionizatorjih, mi žal od slovenskih proizvajalcev, prodajalcev na e pošto ni nihče odgovoril. Če je pol toliko res, kot piše v prospektu, bi se moralo poznati na merilnih postajah v mestu, če bi ga postavil in vključil v bljižini zajemanja vzorca, ko gre za merjenje vsebnosti delcev velikosti pod 20 mikronov.

#9   Darko dne 5.11.2020 12:27

Različne ionizatorje ponujajo različni trgovci za čiščenje zraka in čiščenje vode. Ali imajo ti ionizatorji kakšne večje učinke dezinfekcije, pa žal iz znanstvene literature ni razvidno. Nobedena inženirske samernica ali standard še tega ne zajema. Pred dvajsetimi leti sem sodeloval v eni raziskavi, pri kateri se je voda elektično obdelovala z namenom dezinfekcije. Nekak učinek je bil, ne pa kaj revolucionarnega. Veliko večje učinki so bili doseženi z ultrazvočno in hidromehansko kavitacijo. Te naprava pa se že več let uporabljajo za dezinfekcijo vode. Tudi razne “magnetne naprave” ponujejo različni trgovci za čiščenje vode in zraka. Magnetne sile bi naj pomagale izločevati nabite delce. Načelno bi lahko tudi to imelo določen učinek. Vendar pa tudi teh tehnologij še ni v inženirskih smernicah (ATV, VDI, itd.) in standardih (DIN, EN, ASTM, itd.). Tudi BAT smernjcah te tehnologije še niso opisane. Zato te “nepreskušene” tehnologije projektanti praviloma ne vključujejo v tehnoloških načrtih. Tudi renomirani proizvajlci zaščitnim mask teh tehnoloških rešitev še ne ponujejo v svojih izdelkih. Morda pa bo v prihodnosti kaj koristnega iz tega.

#10   Frutek dne 8.11.2020 20:13

Če vsi ti ukrepi tako učinkovito delujejo v praksi, zakaj jih potem nihče od trgovcev ne uporablja?

#11   stricmarc dne 9.11.2020 09:23

Saj to je zdaj vprašanje?

#12   Frutek dne 14.11.2020 14:17

Kaj so mogoči odgovori? Da ukrepi v praksi ne delujejo? Da bi bili predragi? Da je odpor do novosti večji kot želja po preprečevanju okužbe? Teorije zarote?

#13   stricmarc dne 15.11.2020 10:17

Nerazumevanje globalnega problema!

#14   Darko dne 16.11.2020 10:09

Pri izgradnji in obratovanju nakupovalnih centrov se gleda ves preko zaslužka. Sanitarne in ekološke standarde se navadno upošteva minimalno, kolikor je še dopustno, da lahko objekt zgradijo in lahko nato tudi obratuje. Pogosto prihaja celo do tega, da izvajalci gradbenih del zaradi zniževanja stroškov znižujejo nivo kakovosti materialov in opreme. Stanje tehnika pa je danes takšno, da je možno zgraditi takšen nakupovalni center, da lahko zagotavi ustrezno sanitrano in ekološko varnost. To velja tudi za gostinjske objekte. Nobene potrebe ni, da je v gostinjskih objektih prepovedano kajenje. S tem se loči kadilce in nekadilce, ki se sicer dužijo. Samo prezračevalnje mora biti dovlj učinkovito. Takšno prezračavanje pa ni tako težko zagotoviti, le malo dražje je.

#15   stricmarc dne 16.11.2020 17:32

Darko, pri kadilcih in nekadilcih je malo drugače. Politična usmeritev ( kapital se je že preselil iz tobačne industrije) je , da se kajenje zmanjša in ne toliko, da se nekadilce zaščiti pred kadilci. D imaš lahko odprt nakupovalni center, ko so vsi zaprti, pa je le velik ekonomski motiv za uveljavitev ukrepov za korona mehurček. Vendar pa ne vem, kakšna je pot , da bi bil nakupovalni center z zagotovljeno protikorona varnostjo uvrščen v seznam izjem, ki lahko obrtatujejo.V pravni državi ni pomembna le vsebina ( deluje ali ne, pač pa tudi forma.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !