Svoboda govora v Jugoslaviji

V Jugoslaviji je bila svoboda govora omejena.

Med drugimi je bilo prepovedano poveličevati šovinizem, rasizem, fašizem. Nacionalna, rasna in verska nestrpnost so bile nezaželene.

Dogodki

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   Darko dne 28.11.2020 13:05

Take omejitve veljajo tudi v Evropski uniji. Tako je tudi prav, če želimo, da EU ostane. Jugoslavijo so sestavljali različni narodi z različnimi verskimi in kulturnimi lastnostmi. Zato je bilo zelo pomembno, da so bile zgoraj navedene omejitve.

#2   Marjan dne 28.11.2020 16:45

No, Jugoslavija ni imela domačih črncev, rumenokožcev, rdečekožcev. Mahnič je objavil, da so dopustne razlike v Evropi takšne, kot so med blondinko, rjavolasko, rdečelasko ali črnolasko. Saj tudi mi nismo bili polni razumevanja do črncev in južnih bratov, ker so nam bili konkurenti v študentskem naselju na trgu domačih deklet. Med seboj smo že pošimfali, javno pa nismo širili rasistična prepričanja in govorili slabšalno o južnih bratih, razen seveda v vicih.
Vidiš, tu je napredek svodobe govora opazen.
Ali je vsak napredek dober, pa bomo še videli.

#3   Anonimnež dne 28.11.2020 21:03

Šovinizem, rasizem, fašizem in versta nestrpnost ne bi smeli imeti mesta nikjer v Evropski uniji. Tudi pri poveličevanju narodih vrednot bi morali biti zelo previdni, da to ne preraste v nacionalizem. Enako velja tudi za verske vrednote, ki so za nekoga vrednote, za drugega pa ovira. Na Poljskem že urdano preganjajo ženske, ki so se odločile za splav. Tudi pri nas se že dogajajo takšni pritiski, ki so za sedaj v glavnem le še na verbalni ravni (demontsracije pred porodnišnico, itd.). V praksi pa je baje že prišlo že tako daleč, da lahko zdravnik odkloni pomoč ženski, ki je želia splaviti. V tem priemru pa se je verska ideologija preveč tolerirala.

#4   stricmarc dne 29.11.2020 18:18

Poznam primer, ko duhovnik ni hotel dati odveze za grehe pri spovedi, ker je spovedanec toleriral splav. To je bilo pri nas na Brezjem .

#5 Rado  Rado dne 30.11.2020 05:20

“Poznam primer, ko duhovnik ni hotel dati odveze za grehe”
He, he, odveze ni hotel dati?!

Ubogi dotični. In poslej se je kar neodvezan po svetu klatil. Se je hudo sekiral? Da se mu ni godilo tako kot Polikarpu /tistemu, Cankarjevemu “junaku”, ki mu je ime izbral kar župnik – ker je šlo za nezakonskega pankrta/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !