Rojstni dan nove Jugoslavije

29. novembra je bil državni praznik, rojstni dan nove Jugoslavije. 29. novembra 1943 leta je bilo v Jajcu 2. zasedanje AVNOJa ( Anitifašistični svet (veče) narodne osvoboditve Jugoslavije). Na pobudo slovenske mladine je bil poleti vsako leto pohod po poteh slovenske delegacije na zasedanje AVNOJ v mestece Jajce v Bosni. Pot je bila dolga dobrih 200 km in se je prehodila v eno smer peš. Eno leto iz Slovenije ( Dolenjske Toplice) v Jajce in drugo leto obratno. Pohoda smo se udeležili zagreti mladinci v času poletja. S tem partizanskim pohodništvom se je začelo leta 1970 in končalo 1983. Komandant pohoda je bil zaslužni in sposobni mladinski funkcionar. V času moje udeležbe je bil to Lev Kreft. Zadnjemu pohodu je poveljeval Janez Janša.

Grb SFRJ - Wikipedia

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   Anonimnež dne 29.11.2020 18:50

Janšo so že v nekdanji Jugoslaviji prepoznali kot velik potencial za politiko. Če ne bi Jugoslavija po Titovi smrti skrenila s poti “bratstva in jedinstva”, bi morda lahko Janša nadomestil Tita.

#2   stricmarc dne 30.11.2020 16:25

Prav imaš. Na pohodu po poteh AVNOJa je narodna herojka Albina Hočevar Maly izrekla po sporu z Janšo naslednje preroške besede: Zapomnite si, naš komandant se bo lepega dne zavihtel na sam politični vrh republike Slovenije !
Očitno je prepoznala njegov potencial.

#3   fuga dne 1.12.2020 09:56

No, potem pa je prišel g. Drnovšek. To pa je bilo enako kot da ga ne bi bilo. Predsednika namreč.

#4   fuga dne 1.12.2020 09:59

Ampak, ti simboli mi pa še vedno sedejo na dušo. Nekaj je v njih.

#5   Darko dne 2.12.2020 12:08

Rojstni dan nove Jugoslavija, 29.november 1943, je zelo pomemben za samostojno Slovenijo. Takrat je dobila Slovenija status republike, ker je bilo odločilnega pomena pri poznejši osamosvojitvi. Zato bi bilo prav, da bi tudi samostojna Slovenija to prepoznala kot praznik. Ni potrebno, da bi bil dela prosti dan, lahko pa bi to vsaj malo pojasnili na radiu in TV. Današnja mladine žal tega ne pozna. Na to so pozabili tudi najvišje rangirani slovenski politiki, ki so začeli svoje politične kariere v socialistični Jugoslaviji. Ne vem, zakaj se tega “nekdanjega praznika” vsi tako sramujejo.

#6   stricmarc dne 2.12.2020 19:45

Darko, vsi nasledniki imajo kompleks drugega moža. Trump hoče razgraditi Obamo, Janša Šarca, Osamosvojitelji osvoboditelje. Vse sledi, ki bi kazale na bivšo Jugoslavijo, so lahko le slabšalne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !