Cepljenje

Zadnjič sem prebral, da je Marija Terezija zbolela za črnimi kozami in jih preživela z brazgotinastim obrazom. Umrla sta ji tudi dva otroka za to močno nalezljivo boleznijo. Kot prosvetljenka in reformatorka je uveljavila cepljenje proti črnim kozam in sicer najprej na najbolj ranljivih skupinah, otrocih v sirotnišnicah. Šele nato so prišli na vrsto drugi. Tudi njeni otroci.

Podobna je skrb za ranljive tudi danes. Najprej bomo cepili proti covit-19 starce v domovih za oskrbovance. Nato pridejo na vrsto strežno in zdravstveno osebje. Vendar prostovoljno. Nato šele drugi.

In imamo zopet dve vrsti ljudi. Tiste, ki pravijo, da je tako prav, saj je skrb za ranljive prioriteta. Drugi pa trdijo, da bomo na teh kategorijah dodatno testirali cepivo. Šele ko se bodo videli stranski učinki na starčkih, se bomo odločali ostali. Kot Marija Terezija.

Fotografija grozljive bolezni, ki so jo kazali nasprotnikom cepljenja -  siol.net

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1   Darko dne 4.12.2020 14:29

Ursula von der Leyen in Aleksander Čeverin sta obljubuila, da se bosta cepila med prvimi in s tem pokazala, da cepljenje podpirata. Tako je tudi prav. Še vedno pa bo veliko takšnih, ki se ne bodo želeli cepiti. Za njih je ta pandemijna in tudi cepljenje neke vrsta “zarota”. Nič nimam proti takšnim, kadar s svojim početjem ne ogrožajo drugih. Če pa živijo med nami, se morajo prilagoditi družbi. Pri nas veljajo na cesti povsem jasna pravila, ki se jih morajo držati. Če nekdo nima vozniškega dovoljenja, ne sme voziti motornega vozila. Podobno bi moralo biti tudi pri cepljenju. Tisti otroci, ki niso cepljeni, ne morejo v javni vrtec ali javno šolo. Odrasel človek, ki ne bo cepljen za Covid 19, ne bi smel opravljati določenih vrst dela (delo v zdravstvu, delo v domovih oskrbovancev, učitelji, obrati družbene prehrane, vozniki avtobusov, taksisti, policaji, vojaki, duhovniki, itd.). Velik problem je lahko pri tistih, ki zaradi verskih razlogov odklanjajo kakšno koli poseganje v človeško telo (cepljenje, transfuzija, itd.). Takšnih je k sreči zelo malo in zato ne bodo predstavljali problema. Glavni problem predstavljajo tisti, ki obravnavajo cepljenje z vidika “teorije zarote”. Takšnih pa ni tako malo, saj razne “teorije zarote” izumljajo intelektualci. Zato so njihove teorije “zarote” pogosto zelo prepričljive.

#2   stricmarc dne 4.12.2020 16:09

Nikjer nisem prebral izjave Uršule in Čeferina o njunem cepljenju. Lepo pa bi bilo. Tudi od naših ministrov in vodje nisem zasledil take izjave. Bodo morda raje dali prednost bolj ogroženim.

#3   Darko dne 4.12.2020 20:45

Takšne izjave so bile na TV.

#4 Rado  Rado dne 6.12.2020 08:41

“Če pa živijo med nami, se morajo prilagoditi družbi”
Človeški napredek temelji na pronicljivosti pametnejših posameznikov.
. . . ki potegnejo za sabo drubo.
Torej Darko, prava pot je diametralno nasprotna.

#5   stricmarc dne 6.12.2020 19:02

No, prava ideja že najde pot, tako ali drugače. Tu ni demokracije, saj je ta v bistvu prevladovanje večine nad manjšino. Učinkovit je najbolj prosvetljeni absulutizem, dokler je prosvetljeni.

#6   Darko dne 6.12.2020 19:05

Če se v sedanjem času pandemije nihče ne bi držal omejitev, bi morda lahko v končni fazi to prispevalo tudi k napredku. Človeštvo se bi znebilo nekaj sto milijonov sarostnikov in obolelih mlajših državljanov. Ti že sedaj ne prestavljajo kakšnega posebnega potenciala za napredek. Rado, ali s modra mislil na takšen napredek?

#7 Rado  Rado dne 6.12.2020 21:43

Darko,
zadeva je kompleksna – posvetil sem ji nekaj let življenja. Branje različne literature in razmislek

Recimo, da ne spadaš me pronicljivo manjšino ampak med, ne dovolj razmišljujočo večino. Zgoraj torej po moji analogiji najbrž nimaš prav.

Biologi ugotavljajo, da so medicina, farmacija, biologija napravile bistven napredek. In da v določeni meri kljubujejo silam narave. Tisto kar bi naprava naredila z naravno selekcijo zdaj to preprečujejo sodobne znanosti. Življenje se podaljšuje. Zdaj se genom zaradi teh ved uspešno prenaša na naslednji rod.
Genski material se ZARADI ODSODNOSTI NARAVNE SELEKCIJE prenaša dalje in v celoti gledano, slabi.
Pojav korone, ki je v enem samem trenutku prikoval ćloveško raso ob tla in jo zaustavil je pokazal, da je narava bistveno močnejša od človeških dosežkov. Za korono bodo prišli še močnejši virusi, ki jim oslabljen genski material ne bo mogel do živega.

Slutiš poanto?

“Rado, ali si modra mislil na takšen napredek?”
Nekorektnost, ki mi jo tu nežno očitaš je človekova izmišljotina. Narava je ne pozna.

Znanost bo še nekajkrat poluspešno posredovala, dokler genom ne bo kolapsiral. In pobirati nas bodo začele bolezni, ki so šibkejše od Covida 19.

Žal antropologov, biologov nihče ne posluša.

Medicina, farmacija v navezi s kapitalom nam fabricirajo sedanjost.

#8   Darko dne 8.12.2020 15:57

Se strinam.

#9   stricmarc dne 8.12.2020 16:43

Rado, zadeva je res kompleksna. Pomoč šibkim, usmiljenje in z darovi vzdrževati uboge, pohabljene, bolne je pravzaprav odmik od naravne selekcije darvinizma in so ga zapovedale skoraj vse religije, seveda znotraj svojega članstva ( občestva). Evgenika je poskušala s strokovnimi prijemi zboljševati gensko strukturo naroda, je pristala na zatožni klopi. Tehnološki napredek daje prednost drugim atributom v smislu reprodukcije vrste kot nekdaj, ko smo bili neposredno odvisni od narave. Namesto fizične moči, vzdržljivosti, hrabrosti danes vse bolj nastopajo intelegenca, štrebarstvo, povzpetništvo, prdrznost ( drznost)… Medicina pa bo z razvojem elektronike ustvarjala robocope. Ni več daleč čas, ko bodo paraplegiki tekmovali v svojih kategorijah zato, ker človeške noge ne bodo mogle dohajati mehanskih. Da malo pofantaziram. Mogoče bo prišel čas, ko se bomo programirani za delavce, vojščake, za matice, za trote osemnejevalce. Takrat bodo odpadle travme , ki so posledica nerealnih pričakovanj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !