Lockdown ne deluje

Čudenje, zakaj so protikoronski ukrepi spomladi delovali ( ko so bila skladišča zaščitne opreme še prazna), da smo bili vzgled uspešne zmage nad covit-19 z slavnostnim preletom letal in danes, ko smo po umrljivosti zopet na vrhu lestvice in ko preizkušeni ukrepi ne primejo dovolj, da bi število okužb zmanjšali, je neupravičeno.

Spomladi smo imeli le nekaj okuženih in te je lahko epidemiološka služba sledila. Potencialne okužene je izolirala v karanteni. Pri tako malem številu okuženih je bila verjetnost, da bomo srečali prenašalca korona virusa, zelo majhna. Nedoslednost pri uporabi zaščitnih ukrepov je bila le redko kaznovana.

Z sprostitvijo ukrepov v času dopustov smo z dopustniki ponovno naselili med Slovence korona virus, tokrat porazdeljen v vse strukture in geografska področja. Korona virus je ždel v sleherni občini, v sleherni trgovini, morda celo pri sosedih. Malomarni higienski ukrepi niso bili več dovolj. Skupna kmetijska dela od trgatve do pobiranja krompirja, kjer je sosedska pomoč tradicija in oblika druženja, so poleg martinovanja in drugih kmečkih praznikov prenesla žarišča okužb na kmetijska področja. Korona dodatek in prevozni stroški v obliki kilometrine ( zaradi zaprtja javnega prevoza) so bili dodaten materialen stimulans, da se ob blagih simptomih nismo samoizolirali. Nedolgo nazaj nas zdravnik ni dal v bolniško, če nas je bolela glava, pikalo v grlu, bolelo v mišicah.

Ukrepi se ne spoštujejo dosledno. Ne le ljudstvo, tudi lokali. Le še redke trgovine imajo pred vrati varnostnika, ki opozarja kupce na uporabo maske in razkuževanje rok. Nakupovalni vozički niso več številčno omejeni, redkokje se redno razkužujejo. Ko se drenjam pred blagajno, me nihče ne opozori na varnostno razdaljo.

Od prepovedi smo že utrujeni. Vlada od danes na jutri spreminja ukrepe brez tehtnega razmisleka o možnosti doslednega izvajanja in o psihološko socialnih posledicah. V glavnem plonka od sosedov in skuša z ukrepi predvsem nevtralizirati proti vladne manifestacije.

Slovenci nimamo protestantske etike. Država ( oblast) je bila za nas vedno odtujena. Da ji daš čim manj in od nje čim več potegneš, je bila maksima Slovenca. Da se znajdeš. Poštenje o vrli, ki jo je poveličeval akademik Trstenjak, smo razumeli bolj , da ne kradeš sosedom, staršem, morda tudi ne neposrednemu gospodarju.

Nujno je kritično prevetriti vse ukrepe, tudi antropološko, psihološko in ne le prepisovati od sosedov. Policijska ura je že pojem , ki ima pri Slovencih negativno konotacijo, saj nas spominja na čas okupacije, na čas nasilja.

Jutarnji list - U Sloveniji 1663 nova slučaja zaraze, sve glasnije se  spominje potpuni lockdown

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   Marjan dne 19.01.2021 15:56

Kaj ne deluje. Samo Je janša prevzel tudi ministerstvo za zdravje, pa so že vidni uspehi. Kaj nič ne bereš in poslušaš? Okužbe počasi padajo, pandemiji pojema moč. Da je že skoraj 26 % prekuženost ( toliko bi naj bilo do sedaj skupno okuženih), je jasno, da se tudi zaradi tega ekspotencialna rast okužb umirja. Tudi cepljenih je že nekaj. Zaradi tako malega števila cepljenih število okužb ne bo padalo, bo pa padala smrtnost, ker so cepljeni predvsem starostniki. Pa pustimo te banalnosti. Ostanimo pri dejstvu. Samo Janez je moral prevzeti zdravstveni resor, pa so že vidni rezultati.

#2   Rado dne 20.01.2021 11:49

“Lockdown ne deluje”
Lockdown?

Imamo vendar lepo slovensko besedo: Zaprtje!

#3   stricmarc dne 20.01.2021 16:08

Rado, drži! Sem mislil, da če uporablja ta angleški izraz največji sin slovenskega naroda, ga lahko tudi jaz in se s tem vključim v mainstream.

#4   Anonimnež dne 20.01.2021 20:42

Kdo pravi, da lockdown ne deluje? Saj ni namenjen samo unesposodobitvi korona virusa, ampak tudi političnih nasprotnikov. V borbi proti virusu res niso rezultati najboljši, a na političnem področju so rezulteti boljši (ni več kolesarjev pred parlamentom, itd.).

#5   Stric Marč dne 21.01.2021 16:28

Anonimež, bo držalo. Ne le kolesarji, tudi rumeni jopiči so izginili. Pa demonstracije v Hongkongu so se umirile.Tudi v Srbiji so se zadeve umirile , da so lahko brez pritiskov ulice Srbi ponovno izvolili Vučića z veliko prednostjo.Le v Belorusiji je opozicija neodgovorna do življenj in še kar demonstrira proti ponovno izvoljenemu Levtušenku.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !